Остеопороза. Маршрути на здравето

Предлагаме на вниманието на потребителите темата: „Остеопороза ” (какво знаем за нея, как да се храним здравословно, маршрути към близки до града ни туристически обекти, които съчетават полезна двигателна активност, исторически и краеведски знания. В предложения линк към "Остеопорозата - тихият крадец" на сайта на РЗИ-Велико Търново, можете да попълните въпросник за определяне на риска от остеопороза, да прочетете интересни факти и полезни съвети за превенция на това заболяване. Описаните рецепти, които поддържат добри нива на костната плътност, са лесни за изпълнение и …. Ммммм, вкусни...

линкове:

- Национална програма за ограничаване на остеопорозата в Република България за периода 2006 - 2010г.

- Остеопорозата - “тихият крадец”

- 20 октомври - Световен ден за борба с остеопоразата

- Асоциация „Жени без остеопороза”

Център по остеопороза в Разград
МЦ “Д-р Велкови” ООД Разград
ул. “Г.С.Раковски” № 27А Разград 7200
084/66 04 02

Маршрут 1:Разград – Островче (2 часа)

Маршрут 2: Разград - Пчелина (2 часа)

Маршрут 3: Разград - крепост Абритус (30 min.)

Маршрут 4: Разград - Пороище (1.30 часа)

karta-Пчелина-Пътеводител-2007-s1

Маршрут 2: Разград – Пчелина. (2,00 ч.) Местността се намира на 7 км. от Разград. Полупланински релеф и великолепни дадености – река, 2 язовира с плаж, мек климат, богато биоразнообразие и наличие на културни и исторически паметници. До местността може да се стигне с кола, пеша или с велосипед по специално изградената алея. Велоалеята започва от края на града и достига до плажа на първия язовир. На територията на местността „Пчелина” има няколко хотела, хижи и заведения за хранене. Възможностите за спорт и туризъм са разнообразни – спортна площадка с игрища за футбол и волейбол, както и за играта „Петанка”. Има възможност за практикуване на спортен риболов, водомоторни спортове, гребане, конна езда, колоездене, туристическо ориентиране. Има маркирани 16 специализирани маршрута, осем от тях са пешеходни пътеки /включително пътеката, адаптирана за хора с физически увреждания/. Има по две трасета за планинско колоездене и конен спорт.

Маршрут 3: Разград - крепост Абритус. (30 мин.) Античният град Абритус възниква през 2 век. Разположен на площ от 150 дка. Внушителна крепостна стена с 35 кули и 4 порти, широк ров и вал оформят укрепителната му система. Важен стратегически и военен център в провинция Долна Мизия, охраняващ северната граница на Римската империя. В околностите на Абритус през 351 г. в битка с готите загива римският император Траян Деций /249 – 351/. В края на 3 и началото на 4 век градът е укрепен с масивни крепостни стени. През 5 – 6 век Абритус е седалище на епископ. Преживял многократни варварски набези, античният град е унищожен окончателно през 586 г. от авари и славяни. Върху неговите развалини по-късно израства средновековно българско селище, което просъществува до 11 в. Според някои хипотези, по време на Втората българска държава в околностите на Разград е съществувало и значимо укрепено селище под името Хръзград. Най-вероятно то е било разрушено при нашествието на османците. На сегашното си място градът се формира през 16 в. на основата на няколко селища. Разкрити са и консервирани северната, източната, южната и част от западната крепостни стени, с дебелина до 3 метра и запазена най-голяма височина от 3 до 4 метра. Показани са останки от монументална жилищна сграда – Вила Урбана, от 5 в. с колонаден двор и стопански помещения. В исторически музей „Абритус” са изложени част от находките, намерени при разкопките на римския град.

Маршрут 4: Разград – Пороище. (1,30 ч.) Пътят към селото минава по склона, който го разделя от Разград. От най-високата му точка се открива панорама към Белоломската долина, от Самуиловските височини до с. Дряновец на запад. В околностите на селото има останки от каменно-медната епоха, следи от трако-римско и от старобългарско селище. Предполага се, че Пороище съществува от втората половина на 15 в. На около 2 км. северозападно от селото се намира пещерата Света Марина.От нея извира поточе, което преминава през селото и се влива в река Бели Лом.Местните хора го наричат аязмото/ извор. През 17 – 19 век в селото има четири църкви. Те са унищожени от стихиен пожар по време на Руско-турската война от 1806 – 1812 г.,в селото е запазена една от най-старите християнски църкви в този регион – църквата „Св. Атанас”, строена през турско и вкопана на няколко метра под земята /за да не привлича вниманието на тогавашната управа/. И днес тя продължава да функционира. Забележителност в селото е Комитетската къща /днес е музей/, в която през 1872 г. Ангел Кънчев основава революционен комитет в „тайната стая” в дома на поп Иван Самоковски.

Прочетена 2712 пъти
Още в тази категория: Екс пушачите са неудържими »
UNDP
Сайтът е изработен с финансиране от UNDP по програма „Глоб@лни библиотеки – България”
Грантова схема за финансиране на иновативни проекти – 2013.
Global LIb